25 januar 2011

muldjord til haven


Muldjord eller Supermuld til haven

Når græsplænen eller bedene trænger til ny næring kan det være en god ide at supplere med ny muldjord eller supermuld.

Det kan også være at græsplænen trænger til en hovedrenovering, hvor den eksisterende græsplæne fræses og græstørv fjernes.

Herefter er det nemt at udlægge et nyt lag muldjord og få planeret ordentligt så resultatet bliver en ny flot græsplæne.

Der skal bruges en kraftig fræser som kan lejes hos diverse udlejningsfirmaer eks. Cramo. Det er en maskine som godt kan veje 150 kg og op. Så det kræver lige en trailer og nogle ramper at få den med hjem. Du skal også have lidt forstand på maskiner, da det kan være forbundet med fare at benytte en fræser.

Når der er fræset godt og grundigt, så rives græstørv sammen og køres væk eks. genbrugsstationen. Tjek om fræseren har været over det hele og aflever den igen, så du betaler mindst mulig leje.

Herefter sætter du afsætningspinde og snore op for at få en fornemmelse af niveauet. Du kan sætte snorerne 5-10 cm over færdig højde, så er det nemmere at udlægge jord eller flytte eksisterende jord, hvis der er pukler på græsplænen. Husk helst at undgå fald ind mod hus, hvis det kan lade sig gøre. Husk også at tromle jorden. Et godt fif til sidst er at bruge en europapalle på langs med torv i til at trække hen over jorden. Læg evt. nogle gamle flise ovenpå. Det giver et rigtig godt resultat fordi det eliminere ujævnheder. Det kan være du lige skal gå efter med birkely riven.

Herefter kan du vurdere ud fra højderne på snorerne hvor meget jord du har brug for. Hvis du har sat snorerne 10 cm. over færdig højde og der mange steder så er 12 cm. fra snor til jord, ja så mangler der 2 cm. Hvis arealet er 100 m2, så mangler du 2 m3 (kubikmeter) jord som er ca. 3 ton.

Er det kun huller du ønsker at planere ud, så kan du måske nøjes med at udlægge jord i hullerne, så behøver du ikke fræse hele græsplænen op. Herefter kan du så græs og så skal det nok blive en pæn græsplæne.
Posted by Picasa

Ingen kommentarer:

Send en kommentar