21 september 2012

Havemuld til køkkenhaven

Skal du igang med at forskønne din køkkenhave, så start med at lave en jordforbedring. Køb Havemuld til dette formål. Havemuld er særdeles velegnet til køkkenhaver. Bland det sammen med den eksisterende jord eller meget bedre fjern noget af den gamle jord og udlæg et nyt lag havemuld.

Stensalg.dk leverer havemulden til dig. Du kan få det leveret tippet af ved fortov eller ind over hækken eller leveret i en bigbag. Du bestemmer.

Sorte granitskærver til indkørsel

Ønsker du dig en ny indkørsel med granitskærver, så kan du kraftigt overveje at udlægge sorte granitskærver. Du skal vælge størrelserne 11/16 mm eller 16/22 mm.

Mindre størrelser er ikke anvendelige, da de sætter sig fast i bildæk og af en eller anden årsag har det med at flytte sig. Det har nok noget at gøre med vægten.

Hvis du har gamle fliser i din indkørsel skal du starte med at fjerne disse og så vurdere hvor meget grus der egentlig ligger nedenunder og hvor hård overfladen er efter fliserne er væk.

Er det rent grus, så skal det væk, så du kommer ned til en hårdere overflade fx. stabilgrus. Er dette ikke tilfældet så må du fjerne al grusset og så udlægge stabilgrus og vibrerer dette for at få en hård bæreflade til din bil.

Hvis du bare udlægger sorte granitskærver oven på grus, ja så ender det med dybe kørespor og en gang mudder når efterårets regn for alvor træder ind.

Hvis du mener at overfladen er hård nok og mest består af jord, så kan du udlægge en fiberdug får du udlægger granitskærverne.

Jeg vil dog anbefale følgdende: ny bund på 10-15 cm stabilgrus og så 5 cm. sorte granitskærver ovenpå.

Stabilgrusset skal vibreres inden der udlægges skærver.

Jord til plantning af hæk

Jord / muldjord / Harpet muld / Super muld til plantning af hæk:

Så er efteråret kommet og nu skal der tænkes på nyplantning af hæk.

Skal du igang med at plante ny hæk, så skal du sørge for at lave grundarbejdet ordentligt.

Start med at fjerne den gamle hæk og grav en ny rende på ca. 40 cm og gerne 40 cm i dybden. Mindre rende kan nok også gøre det, men nu holder vi os til fremgangsmåden for fagligt korrekt udført arbejde.

Skal du plante en ny ligusterhæk eller lignende, så køb noget harpet muld og udlæg det i renden.

Er det et rigtig vådt efterår, så kan det godt betale sig at købe super muld istedet for. Det suger ikke så meget vand og er derfor nemmere at arbejde med når det skal udlægges og så er prisen ikke meget større en harpet muld.

04 juni 2012

harpet muld, supermuld eller havemuld

Harpet muld, supermuld og havemuld

Skal du have fyldt et hul op med jord eller lignende så vælg harpet muld, som egentlig bare er råjord blandet op med grus. Du kan også bruge harpet muld til etablering af græsplæne.

Du kan også vælge Supermuld, som er af en konsistens der bare er god at arbejde med, ja selv næsten i regnvejr. Det er en kvalitetsblanding uden lige. God til græsplæner og lidt topdressing og til bedene.

Til sommerblomsterne i sommerbedet eller til køkkenhaven er havemuld at foretrække. Det er en blanding der netop er lavet til disse formål.

God fornøjelse

grus eller afretningsgrus

Grus, brolæggergrus, afrettergrus, afretningsgrus

Der er mange forskellige udtryk for det grusgravmateriale som vi fleste egentlig bare skal bruge til at lægge fliser i. Om det skal være det ene eller andet er der mange meninger om, men er det til et gør det selv projekt og skal du lægger fliser eller sten, så vælg grus 0/8 mm. Det er grus med sten i som er i omegnen af 0/8 millimeter i størrelsen.

Der skal være sten i for at det pakker ordentligt når du stamper det med en vibrator ellers bliver det for blødt og der kommer for mange ujævnheder i belægningen når du er færdig.

Grus vejer ca. 1,5 ton pr. m3, men det er altså et vejledene tal, så når du bestiller grus så husk at runde op, det er som udgangspunkt dyrere at få for lidt end for meget.


barkflis

Barkflis til bekæmpelse af ukrudt

Har du en hæk eller et bed i haven, hvor ukrudtet kommer igen og igen. Ønsker du at kunne sidde i havestolen og nyde solen istedet for at stå med lugejernet.

Har du måske et par frugttræer som står i græsplænen, men som du ønsker er nemmere at vedligeholde.

Tager vi den med hækken og bedene, så er det 15 cm. tykkelse der skal på for at det holder ukrudtet væk. Ved mindre tykkelse er der chance for at lyset når igennem og så har vi balladen. Du kan dog anvende ukrudtdug, som skal være sort, så den kan afvise lyset.

Ved en gammelhæk kan det være svært at grave ned, for så ødelægger man måske rodnettet og så er den gal med hækken. Brug fiberdug her og udlæg så en tykkelse på ca. 10 cm. Så må der hellere være top på end at grave hækkens rødder væk.

Rundt om frugttræer i græsplænen kan det se godt ud med en støbt kant af chaussesten sat i beton. Lav det i en cirkel. Grav cirklen ud og udlæg 15 cm barkflis, så er der ikke problemer med græs her op af frugttræet.

Barkflis fåes i granbarkflis og fyrbarkflis. Man kan også få træflis. Istedet for at købe en masse baller i byggemarkedet, så køb da en ordentlig omgang af vognmanden. Det er billigere.

18 maj 2012

Blå rønne granitskærver

Blå rønne granitskærver vil vi gerne slå et slag for. Som navnet antyder har de noget med bornholm at gøre. De udvindes på bornholm, så køber du blå rønne, så køber du danske granitskærver og det er i sig selv tankevækkende - Vi skal værne om de produkter vi stadigvæk selv kan producere.

Blå rønne er også en flot skærv. Den er mørkegrå i farven henad koksgrå med røde sten i, så faktisk et flot farvespil som ikke er for ensformigt og heller ikke alt for sprælsk.

Hvad kan du så bruge blå rønne granitskærver til ?

Du kan bruge dem til ukrudtsbekæmpelse langs husmuren, hvor de vil pynte. Læg fiberdug ud først og så et lag på ca. 5 cm.

Husk at kantsikre fliserne med en lille smule beton eller grus afhængig af belastning, for ellers så rykker de yderste fliser sig, hvis de bare ligger op til nogle granitskærver.

Du kan også udlægge blå rønne granitskærver ud til skellet ved fortovet. Så er du fri for at luge ukrudt der de næste mange år. Husk også fiberdug her.

Til sidst kan du også anlægge ny indkørsel med blå rønne. Her skal du helst bruge størrelsen 11/16 mm. så du undgår at de sidder fast i dækkene på bilen. I bedene kan du også anvende størrelsen 8/11 mm.

Og så er det altså også fedt i sig selv at have historien med om at de er fra bornholm.

Sorte granitskærver i gammel indkørsel

Sorte granitskærver som belægning i indkørsel - hvordan gør jeg lige ?

Start med at vurdere underlaget som det er nu. Er det en gammel flisebelægning der er fjernet, så vil der i de fleste tilfælde være grus under, som er et for blødt underlag at lægge sorte granitskærver ovenpå.

Fjern i dette tilfælde grusset og udlæg i stedet for stabilgrus, gerne 15 cm lag, som vibreres med vibrator. Denne kan du leje i dit lokale byggemarked. Der skal naturligvis være plads til at lægge 15 cm. stabilgrus på for du kan jo ikke bare hæve niveauet sådan uden videre med mindre der er mulighed for det. 10 cm. lag stabilgrus kan også gå an.

Brug afsætningspinde til at markere niveauet, du kan så også sætte snore på kryds af afsætningspindene, herved får du mulighed for at udlægge både stabilgrus og granitskærver korrekt.

Samtidig har du bedre mulighed for at måle dig frem til den rigtige mængde.

Lægger du 10-15 cm. stabilgrus ud, så skal du ikke tænke på fiberdug, bare læg de sorte granitskærver på i et lag på ca. 5 cm.

Og husk så at det altså er nemmere og billigere at bestille for meget end for lidt, så rund op når du udregner mængden du skal bruge.

Og når du lægger materialerne ud, så starte et sted hvor du kender niveauet, da du ellers risikere at udlægge for meget og så bliver du ved med at udlægge for meget indtil du ikke har mere og så skal du bestille mere og mere.