23 februar 2011
Lys monteret i flisebelægning
Lys monteret nemt i flisebelægning
Det behøver ikke være en videnskab selv at montere lys i flisebelægning. Du skal selvfølgelig have en autoriseret elektriker indover, men selve implementeringen er nem nok. På billedet er det betonfliser 50x50x5 cm som er lagt side om side. Der er skåret ud i betonflisen til lampen.
Kabler er gravet ned inden udlægning af grus og fliser og udlagt der hvor lamperne ca. skulle monteres. Der er anvendt vinkelskærer med betonklinge til at skære i betonflisen. Husk høreværn, briller og maske.
21 februar 2011
Sten omkring brønddæksel
Flot løsning på brønd i belægning
Det er altid en større opgave at lægge fliser, når der er brønde tilstede.
I dette tilfælde er opgaven at lægge fliser om et 60 cm brønddæksel, som er primært er din adgang til kloak.
Første skridt er at få hævet eller sænket brønddækslet, så det kommer i niveau med den nye rådhusbelægning. Der ligger som regel nogle betonringe under dækslet som kan fjernes, hvis der skal sænkes og der kan købes betonringe hvis der skal hæves. Du kan få ringe helt ned til 1 cm og du kan få koniske ringe, hvis du har brug for at rette den ene side af brønddækslet op.
Når brøndækslet er i niveau med den nye kommende rådhusbelægning, så skal udsmykningen laves. Der er lagt fliser og så skal der skæres i de fliser som støder op til. Der er lavet en cirkel som går 11 cm. udover brønddækslet for at få plads til chaussestenene.
Der skæres med vinkelsliber, husk høreværn, briller og maske, for det støver. Når fliserne er skåret til, så skal der sættes chaussesten, men som regel er der ikke plads til dem. De støder på brønden fordi de er for dybe. Hug eller skær chaussestenene over så de kan ligge der. Støb dem evt. ned i beton og fej over med grus eller stenmel.
Et udsmykket brønddæksel som det på billedet er smukt og dejligt at se på og løfter et eller andet sted belægningen.
09 februar 2011
Rullegræs direkte
Rullegræs direkte
Når først forarbejdet er gjort, så er det meget nemt selv at rulle en ny græsplæne på i haven. I tilfældet på billedet er det nybyg, hvor græsplænen også skulle renoveres.
Første skridt var at fræse den eksisterende plæne og fjerne tørv og større sten. Herefter skulle der flyttes rundt på jord for at få den nye græsplæne i niveau med den nye belægning. Det kan godt være et hårdt arbejde med skovl og trillebør eller lille gravemaskine. Der skal bruges snore og afsætningspinde og vaterpas. Det skal jo helst ende op med at der er fald væk fra belægning og hus.
Tilkørsel af frisk muld er også en mulighed når der mangler muld. Det er også meget nemmere at arbejde med når der skal planeres ud for at få mulden plan. Husk at tromle mulden inden udlægning af rullegræs. Træk evt. en europapaller henover med nogle sten på. Pallen skal ligge på hovedet og trækkes med snor. Det fordeler mulden fantastisk. Brug snore og afsætningspinde når rullegræsset rulles ud. Rullegræsset skal ligge i forbandt.
Ind mod belægning skal muld ligge ca. 2 cm. under belægningen. Troml rullegræsset efter udlægning og husk at vande det hver dag.
08 februar 2011
50x50 betonliser fra ibf lagt i grus
Betonfliser fra IBF 50x50 cm lagt i grus
Flisearealet er gravet af og der er udlagt 10 cm. grus ovenpå en hård jordbund. Grusset er trukket af med fald væk fra hus, så regnvand løber ud på græsplænen. Fliser er lagt side om side. Der skal være nogle store bordurfliser i granit i "hullerne" for at bryde den grå ensartet farve. Betonflisernes tykkelse i dette tilfælde er 5 cm.
07 februar 2011
ærtesten i indkørsel
Ærtesten i indkørsel
For at gøre det nemmere for kunderne er sten fra grusgrave og søsten navngivet i forhold til størrelse, men det er ikke alle der ved dette.
Jeg tror der er en opfattelse af at det må være perlesten. Det er ihvertfald det mest benyttede navn.
Perlesten er bare ikke fornuftige at lægge ud i indkørslen fordi de er for små. De sidder fast i dækkene. Til indkørslen skal vælge ærtesten.
Ærtesten kan hos Stensalg.dk fås i 3 forskellige varianter. Der er en ærtesten søsten som er pumpet op fra havets bund. Der er 2 ærtesten fra grusgrave. En som er uvasket og en som er vasket. De er fra 2 forskellige grusgrave. Ærtestenene på billedet er vasket ærtesten og er vores luksus ærtesten. De fås ikke flottere på Sjælland.
Er du til en lidt større sten end ærtesten til indkørslen, kan du også købe nøddesten, men det skal være søsten. Det vil sige det skal være sten som kommer fra havet. De er meget flotte i forhold til nøddesten fra grusgrave som ikke rigtig er anvendelige til pynt.
06 februar 2011
rød/sorte granitskærver
Rød/sorte granitskærver eller skærver til indkørsel eller bed
Er blandt de dyreste skærver. Årsagen er nok at udbuddet af denne farve ikke er så stor som de andre farver. Farvespillet er rødt med sorte sten i blandt. I tørre perioder mest rødligt skær. Når de bliver våde så træder de mørkere farver i karakter.
Er utrolig flot at anvende i indkørsel eller bede. Selvfølgelig skal man lige kigge på omgivelserne, men farven passer til de fleste huse.
Ved udlægning i bede så husk fiberdug under og udlæg skærverne i et lag på ca. 5 cm. Størrelsen her er smag og behag, men helst ikke over 11/16 mm. Det bliver for stort og markant.
Ved udlægning i indkørsel anvendes skærver som har størrelse 11/16 mm eller 16/22 mm. Årsagen er at disse størrelse ikke sidder så nemt fast i bildækkene. Underlaget som skærverne skal ligge på skal være hårdt og uden ukrudt i. Der kan anvendes fiberdug, men det er altså bedst med en hård bund uden ukrudt, hvor ukrudten har meget dårlige kår.
Udlæg ca. 5 cm. skærver.
Ang. beregning af mængde, se mængdeberegner på stensalg.dk
04 februar 2011
Sorte granitskærver eller sorte skærver
Sorte granitskærver eller sorte skærver
Denne granitskærv er meget oppe i tiden. Kan bruge i bede, til stier og indkørsler. Mange nybyggede huse anvender sorte skærver inde langs huset i sammenhæng med en ny flisesti. Der kan også være et stykke græsplæne som vil være umuligt at holde. Her kan en fiberdug og 5 cm sorte granitskærver gøre underværker. Det bliver nærmest vedligeholdelsesfrit. Der skal selvfølgelig laves en kant for at holde de sorte skærver adskilt fra græsplænen. Ellers går det ud over græsslåmaskinen. I indkørslen er det bedst med et hårdt underlag såsom stabilgrus eller meget hård jordbund med sten, hvor der ikke vokser noget særligt i forvejen. På med 5 cm sorte skærver i størrelsen 11/16 mm eller 16/22 mm så ændre jeres indkørsel lige pludselig karakter for næsten ingen penge i forhold til at få lagt fliser.
Det tager under 1 dag at lægge granitskærver ud i en indkørsel selv med skovl og trillebør. Så det bare om at bestille og komme igang.
02 februar 2011
Søsten i størrelsen singels 32/80 mm
Søsten i størrelsen 32/80 mm også kaldet singelssten
Her kommer søsten til sin ret. På billedet er de udlagt langs en erhvervsejendom for at forhindre ukrudt. Der er gravet ca. 10 cm. jord væk. Kantsikret langs fortovet så fortovsfliserne ikke skrider. Der er udlagt fiberdug og så udlagt et lag søsten på ca. 10 cm. Dette område er nu vedligeholdelsesfrit mange år frem. Det sparer viceværten for flere dages arbejde om året samtidigt med at det ser pænt og velholdt ud. Årsagen til at der er valgt søsten 32/80 og ikke en mindre sten er at denne størrelse ikke flytter sig så nemt. Vælger du mindre størrelser, så skrider de ud og ligger pludselig på vej og fortov og det er ikke meningen. Brug ikke sten fra grusgrav det vil sige marksten til dette formål. De er ikke pæne nok. Det skal være søsten.
Faldunderlag til legepladser
Overvejer du at lave din egen lille legeplads med gynger eller er der en legeplads i din gård med gynger og lignende, så kunne det være at faldunderlagsgrus eller faldgrus som det også kaldes var en ide.
Faldunderlag er vasket fri for ler og sandpartikler og er derfor velegnet som faldunderlag.
Udlægning
Faldunderlaget udlægges i forskellige lagtykkelser afhængig af faldhøjde. Lagtykkelsen kan ses på certifikatet fra Teknologisk Institut. Kravene til det stødabsorberende område er forskelligt for de enkelte legeredskaber. Faldgrus skal med jævne mellemrum efterses og eventuelt efterfyldes med nyt faldunderlagsgrus for stadig at overholde kravene.
Hvis I overvejer et nyanlæg, så få lige en rådgiver ind over, for der skulle jo ikke ske noget med de små guldklumper. Er der tale om efterfyldning, så er det bare at bestille og få det lagt ud.
01 februar 2011
Holmegaardssten
Lækker terrasse i rækkehus
Stenene på billedet er holmegaardssten som også hedder herregårdssten og dragørsten. Kært barn har mange navne. Det er farve gråmix I ser på billedet.
Der lå en gammel flisebelægning før som blev pillet op. Herefter blev der udlagt ekstra grus, da der ikke var nok grus under den gamle belægning. Hvis jordbunden er hård, så er det nok med 10 cm. grus som underlag. I denne situation var det lige til at hæve belægningen, der var ikke nogen dørtrin eller havelåger at tage højde for (hæver du belægningen kan det være havelågen rammer på den nye belægning eller belægningen kommer for højt op i forhold til dørtrin og sokkel).
Der er gjort plads rundt om belægningen til at lave jordbed. Derfor er der ikke lagt grus ud her. Overskydende grus fjernes her og der udlægges muldjord.
Selve belægningen er lagt i 1/3 del forbandt med rulleskift omkring for ligesom at lukke belægningen inde og skabe en ramme. Belægningen er fejet over med grå stenmel som er ukrudtshæmmende. Grusset der er brugt er grus 0/8 mm.
For at anlægge sådan en terrasse skal man bruge afsætningspinde, snore, vaterpas, rør til aftræk af grus. Et langt lige brædt eller retskinne, en vibrator, fliseklipper eller fliseskærer og en god hammer.
Abonner på:
Opslag (Atom)